Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти

Рибата и млякото са две популярни храни, известни със своите ползи за здравето. Въпреки това много хора се питат дали комбинирането им е безопасно, или съществува риск от потенциално опасни взаимодействия.

Ползи от консумацията на риба и мляко

И двата хранителни продукта са богати източници на протеини – основният градивен материал на организма. Освен това рибата съдържа и голямо количество полиненаситени мастни киселини, които имат доказани ползи в превенцията на миокарден инфаркт и мозъчен инсулт. Някои риби (тон, сардина) са с високо съдържание на витамин Д. Млякото пък е и богат източник на калций (важен за здравето на костите и зъбите, мускулите, нервната система), както и на много витамини.

Комбиниран прием на риба и мляко – традиционни вярвания

Двете храни предлагат значителни индивидуални ползи за здравето, но как стои въпросът с комбинирането им? Дали полезните им свойства се запазват, или влизат във взаимодействия с потенциално неблагоприятни последствия?

По тези въпроси са оформени две коренно противоположни мнения.

В средиземноморската кухня тази комбинация се счита за полезна и често присъства в менюто.
В други географски региони, включително нашия, битува обратното мнение. Стар съвет, предаван от поколение на поколение и постепенно придобил характер на забрана, е да не се смесват риба и мляко.
Препоръките за избягване на комбинацията се базират на емпиричното познание на човечеството.

След едновременна консумация на риба и мляко при някои хора се наблюдават храносмилателен дискомфорт, различни кожни изменения, алергични реакции и дори хранителни интоксикации. Тъй като неблагоприятните последствия не се установяват при всички, консумирали двете храни в комбинация, може логично да се предположи различна индивидуална реакция.

Това разсъждение не се приема от хората и през годините се дават различни обяснения за наблюдаваните ефекти след едновременния прием на риба и мляко.

Най-често се среща мнението, че съдържащите се в комбинацията хранителни съставки повлияват отрицателно собственото си усвояване от организма.
Според друго мнение различните протеини ангажират различни метаболитни пътища за преработването си и се получава непълно разграждане с междинни токсични продукти.
Среща се и твърдение, че високото протеиново съдържание на комбинацията натоварва енергийно организма при усвояването на белтъчините.
Общият знаменател между всички тези предположения е липсата на каквито и да били научни доказателства в тяхна подкрепа.

Какво казва науката за едновременния прием на риба и млечни продукти
В материал по темата Dan Golby цитира проучване, публикувано в Journal of Food Science през 2009 г., което установява, че при комбиниране на риба и млечни продукти не се повлиява абсорбцията на съдържащите се в рибата омега 3 – полиненаситени мастни киселини.

В друго цитирано проучване, публикувано през 2015 в Journal of Nutrition, се съобщава, че при едновременната консумацията на мляко и рибено масло не са наблюдавани неблагоприятни ефекти върху здравето на участниците.

Цитирано е и трето проучване от 2018 г, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, според което едновременната консумация на риба и млечни продукти не засяга усвояването на калция и костното здраве на жени в менопауза.

Обобщавайки тези и други данни, много автори правят заключение, че няма научни доказателства и основания, в повечето случаи и при повечето хора, комбинацията да се смята за опасна.

И все пак има случаи с различни неблагоприятни реакции, последвали употребата на риба с мляко.

Кога комбинацията между риба и мляко крие здравословни рискове
От научна гледна точка, случаите, в които се препоръчва избягване на комбинацията, са алергия към някоя от двете храни и непоносимост към лактоза.

И рибата, и млякото са силни хранителни алергени. При алергия към един или няколко от хранителните им протеини е налице имунна реакция с изработване на антитела. Възможно е потребителите да получат сърбеж, кожни обриви или по-тежки алергични реакции. Честотата на алергичните реакции не е висока, но при хора с алергична предразположеност или доказана алергия този риск нараства и комбинацията трябва да се избягва.
Непоносимостта към лактоза се дължи на липса на ензима лактаза. В тънките черва лактазата разгражда съдържащия се в млякото дизахарид лактоза. При липса на ензима неразградената лактоза преминава в дебелите черва, където под влияние на бактерии претърпява ферментационно разграждане и продуктите от този процес предизвикват газове, подуване на корема, диария.
Трябва да се отбележи, че осолената, пушената и сушената риба по-трудно се усвоява в храносмилателната система и по-често може да предизвика храносмилателен дискомфорт.

Осолената риба в комбинация с кисело мляко може да повиши стомашната киселинност и не се препоръчва при хора с гастрити и язви.

Важно уточнение!

Обсъждайки безопасността на комбинацията от риба и мляко, винаги се взема предвид употребата на рибни и млечни продукти с доказан произход, по възможност пресни, правилно съхранявани и с правилна термична обработка. За предпочитане е консумацията на прясна риба, тъй като консервирането при неспазване на правилни технологии създава риск от замърсяване и е предпоставка за различни по тежест интоксикации и инфекции.

Извод

Риба и мляко се комбинират безопасно, ако са спазени правилата за тяхното съхранение и приготвяне и ако няма алергия към някоя от храните или лактозна непоносимост.

Източник: framar.bg





Как да подобрим начина си на живот?

Как да подобрим начина си на живот?
Как можем да направим своя живот по-добър, по-здравословен и по-пълен с ...

Над 1 милиард души по света страдат от затлъстяване

Над 1 милиард души по света страдат от затлъстяване
Повече от един милиард души в света - включително деца и ...

Средиземноморската диета може намали риска от ранна смърт при жените

Средиземноморската диета може намали риска от ранна смърт при жените
Средиземноморската диета може да елиминира част от рисковите фактори за ранна ...

Консумацията на малини предпазва от рак

Консумацията на малини предпазва от рак
Малините са вкусен летен плод, който може да осигури редица ползи ...

Донор даде шанс за живот на трима

Донор даде шанс за живот на трима
Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от ...

Учени посочиха ключов фактор, увеличаващ риска от загуба на паметта при остаряване

Учени посочиха ключов фактор, увеличаващ риска от загуба на паметта при остаряване
Самотата може да увеличи риска от загуба на паметта, свързана с ...

42 милиона жертви взимат вредните навици годишно

42 милиона жертви взимат вредните навици годишно
До 15 години Африка ще остане единственият континент с положителен прираст, ...

Безопасно ли е да ядем посивяло месо?

Безопасно ли е да ядем посивяло месо?
Вероятно всеки от нас е забелязвал как онази ярко червена пържола, ...

6 неподозирани неща причиняват скок в кръвната захар

6 неподозирани неща причиняват скок в кръвната захар
"Знаете ли, че не само сладките и захарта могат да повишат ...

Девет нови заразени с коронавирус и един починал за денонощие

Девет нови заразени с коронавирус и един починал за денонощие
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са ...