Консумацията на алкохол от бащата преди зачеване е свързана с мозъчни и лицеви дефекти при потомството

Въпреки че по-голяма част от вниманието на учените и лекарите се отделя на консумацията на алкохол от майката по време на бременност, екип от Тексаския университет в САЩ се фокусира върху пиенето на бащата през седмиците и месеците преди зачеване. Проучването е първото, което демонстрира, че приемът на алкохолни напитки от мъжа е рисков фактор за развитие на краниофациални аномалии и дефицити в растежа.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията мъжете пият повече, поради което са изложени на почти четири пъти по-висок риск от развитие на разстройство, свързано с употребата на алкохол, отколкото жените. И все пак, когато става въпрос за диагностициране на бебе, родено с вродени дефекти, свързани с консумацията на алкохол, като фетален алкохолен синдром, се вземат предвид само навиците на майката.

Изследванията ясно показват, че сперматозоидите носят огромно количество епигенетична информация – наследствени промени в начина, по който се експресират гените, които не са резултат от промени в ДНК последователността – което силно влияе върху развитието на плода. И все пак повечето лекари не вземат предвид влиянието на здравословното състояние на бащата и избора на начин на живот върху развитието на детето.

Проучването

Алкохолът е „социален“ наркотик, така че когато жените пият, те често го правят в компанията на партньора си. Изхождайки от това, екипът използва миши модел, за да определи какво се случва, ако майката, бащата или и двамата родители употребяват алкохол.

Феталният алкохолен синдром е свързан с три основни вродени дефекта – аномалии на лицето, включително малки очи и малформации в средата на лицето, намален размер на главата и мозъка и ограничаване на растежа на бебето.

Въз основа на предишно проучване при хора, учените използват софтуер за лицево разпознаване, за да проучат ефектите от консумацията на алкохол върху главите на мишки, заченати и родени при редовен прием на алкохол. Чрез цифрови изображения на животните учените успяват да получат лицеви ориентири, включително специфични части на очите, ушите, носа и устата. С помощта на компютърна програма екипът определя дали излагането на алкохол променя пропорционалните отношения между всеки от тези ориентири.

Констатациите

Настоящото проучване, използващо мишия модел, разкрива, че редовната консумация на алкохол от бащата преди зачеване влияе върху формирането на мозъка, черепа и лицето на потомството. Наблюдавана е и микроцефалия – състояние, при което размерът на главата на бебето е много малък – както и по-ниско тегло при раждане.

Използвайки същия този модел, учените установяват, че тези краниофациални промени продължават и на по-късен етап от живота. По-конкретно, екипът идентифицира аномалии в челюстта и размера и разстоянието на зъбите в зряла възраст. Неправилното подреждане на горните и долните зъби е друг признат признак на фетален алкохолен синдром.

„Показахме, че редовната консумация на алкохол при мъжете – прием на повече от пет питиета на ден в рамките на четири часа – може да доведе до трите основни вродени дефекта при фетален алкохолен синдром.“, коментира Майкъл Голдинг, професор по физиология в Тексаския университет.

Ефекти върху мъжкия фертилитет и бременността

Проучванията на екипа също подкрепят по-непосредствените въздействия на консумацията на алкохол върху мъжката плодовитост и способността на двойката да зачене. Тези наблюдения могат да бъдат особено полезни за тези, които правят опити да имат деца.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че около 2% от всички бебета, родени в САЩ, са заченати с помощта на асистирани репродуктивни технологии. Докато фокусът при инвитро оплождането остава здравето на жената и изборът й на начин на живот, настоящото проучване разкрива, че консумацията на алкохол от мъжа намалява шанса за забременяване.

Източник: framar.bg

Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!

Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!
Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, ...

Комарите са опасни от кърлежите

Комарите са опасни от кърлежите
Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите. Това коментира в предаването ...

Пет храни за здрави и добре функциониращи бъбреци

Пет храни за здрави и добре функциониращи бъбреци
Международен екип от хранителни експерти изготви списък с петте храни, обявени ...

10-ТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ХРАНИ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ

10-ТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ХРАНИ ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ
Това, което ядем, има потенциал, както да ни помогне, така и ...

Дори и минималната употребата на марихуана е свързана с риск от инфаркт и инсулт

Дори и минималната употребата на марихуана е свързана с риск от инфаркт и инсулт
Употребата на марихуана само веднъж месечно е свързана с по-висок риск ...

Финалният проект на частната болница „Мама и аз“ предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Финалният проект на частната болница „Мама и аз“ предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца
Финалният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на ...

Как да се стремим към здравословното хранене?

Как да се стремим към здравословното хранене?
В последните години идеята за здравословен начин на живот, чийто основен ...

Все по-малко млади лекари заминават за чужбина, за да практикуват

Все по-малко млади лекари заминават за чужбина, за да практикуват
Все по-малко млади лекари заминават за чужбина, за да практикуват, предаде ...

Четири полезни напитки при висока кръвна захар

Четири полезни напитки при висока кръвна захар
Нивата на кръвната захар се повишават, когато тялото не може ефективно ...

Ползите и вредите от палмовото масло

Ползите и вредите от палмовото масло
През последните години в света рязко нарасна производството и употребата на ...