Консумацията на алкохол от бащата преди зачеване е свързана с мозъчни и лицеви дефекти при потомството

Въпреки че по-голяма част от вниманието на учените и лекарите се отделя на консумацията на алкохол от майката по време на бременност, екип от Тексаския университет в САЩ се фокусира върху пиенето на бащата през седмиците и месеците преди зачеване. Проучването е първото, което демонстрира, че приемът на алкохолни напитки от мъжа е рисков фактор за развитие на краниофациални аномалии и дефицити в растежа.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията мъжете пият повече, поради което са изложени на почти четири пъти по-висок риск от развитие на разстройство, свързано с употребата на алкохол, отколкото жените. И все пак, когато става въпрос за диагностициране на бебе, родено с вродени дефекти, свързани с консумацията на алкохол, като фетален алкохолен синдром, се вземат предвид само навиците на майката.

Изследванията ясно показват, че сперматозоидите носят огромно количество епигенетична информация – наследствени промени в начина, по който се експресират гените, които не са резултат от промени в ДНК последователността – което силно влияе върху развитието на плода. И все пак повечето лекари не вземат предвид влиянието на здравословното състояние на бащата и избора на начин на живот върху развитието на детето.

Проучването

Алкохолът е „социален“ наркотик, така че когато жените пият, те често го правят в компанията на партньора си. Изхождайки от това, екипът използва миши модел, за да определи какво се случва, ако майката, бащата или и двамата родители употребяват алкохол.

Феталният алкохолен синдром е свързан с три основни вродени дефекта – аномалии на лицето, включително малки очи и малформации в средата на лицето, намален размер на главата и мозъка и ограничаване на растежа на бебето.

Въз основа на предишно проучване при хора, учените използват софтуер за лицево разпознаване, за да проучат ефектите от консумацията на алкохол върху главите на мишки, заченати и родени при редовен прием на алкохол. Чрез цифрови изображения на животните учените успяват да получат лицеви ориентири, включително специфични части на очите, ушите, носа и устата. С помощта на компютърна програма екипът определя дали излагането на алкохол променя пропорционалните отношения между всеки от тези ориентири.

Констатациите

Настоящото проучване, използващо мишия модел, разкрива, че редовната консумация на алкохол от бащата преди зачеване влияе върху формирането на мозъка, черепа и лицето на потомството. Наблюдавана е и микроцефалия – състояние, при което размерът на главата на бебето е много малък – както и по-ниско тегло при раждане.

Използвайки същия този модел, учените установяват, че тези краниофациални промени продължават и на по-късен етап от живота. По-конкретно, екипът идентифицира аномалии в челюстта и размера и разстоянието на зъбите в зряла възраст. Неправилното подреждане на горните и долните зъби е друг признат признак на фетален алкохолен синдром.

„Показахме, че редовната консумация на алкохол при мъжете – прием на повече от пет питиета на ден в рамките на четири часа – може да доведе до трите основни вродени дефекта при фетален алкохолен синдром.“, коментира Майкъл Голдинг, професор по физиология в Тексаския университет.

Ефекти върху мъжкия фертилитет и бременността

Проучванията на екипа също подкрепят по-непосредствените въздействия на консумацията на алкохол върху мъжката плодовитост и способността на двойката да зачене. Тези наблюдения могат да бъдат особено полезни за тези, които правят опити да имат деца.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че около 2% от всички бебета, родени в САЩ, са заченати с помощта на асистирани репродуктивни технологии. Докато фокусът при инвитро оплождането остава здравето на жената и изборът й на начин на живот, настоящото проучване разкрива, че консумацията на алкохол от мъжа намалява шанса за забременяване.

Източник: framar.bg





Изпитват лекарство върху хора, успешно възстановяващо зъби при животните

Изпитват лекарство върху хора, успешно възстановяващо зъби при животните
Първото в света изпитание върху хора на лекарство, което може да ...

Лекарства за ХИВ се изпитват върху пациенти с мозъчни тумори, за които няма лечение

Лекарства за ХИВ се изпитват върху пациенти с мозъчни тумори, за които няма лечение
Лекарства за лечение на ХИВ се изпробват за първи път при ...

Лекарство за високо кръвно увеличава риска от рак на белия дроб

Лекарство за високо кръвно увеличава риска от рак на белия дроб
Изследване, публикувано наскоро във BMJ, заключава, че лечението с конкретно лекарство ...

Кои са предимствата и недостатъците на ежедневните тренировки

Кои са предимствата и недостатъците на ежедневните тренировки
Дните от седмицата, които отделяме за тренировка, всеки би трябвало да ...

Д-р Иван Маджаров: Все по-трудно става да набавим нови кадри

Д-р Иван Маджаров: Все по-трудно става да набавим нови кадри
Още година заплатите на медиците да останат без увеличение. Това е ...

Пробив в отслабването: Учени накараха обикновените мастни клетки сами да горят калории

Пробив в отслабването: Учени накараха обикновените мастни клетки сами да горят калории
В борбата със затлъстяването може би е постигнат пробив, след като ...

Разбиха мит за дългото говорене по телефона – не причинява тумор на мозъка

Разбиха мит за дългото говорене по телефона - не причинява тумор на мозъка
В рамките на мащабно международно проучване COSMOS, инициирано от Каролинския институт ...

6 храни, които са опасни, ако се ядат сурови

6 храни, които са опасни, ако се ядат сурови
Някои храни е добре да се консумират сурови, защото така се ...

32-ма нови с коронавирус

32-ма нови с коронавирус
32 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, ...

Как трябва да се храним при висок холестерол?

Как трябва да се храним при висок холестерол?
Хиперхолестеролемията е състояние, при което се наблюдават високи нива на холестерола ...