Билката дуранта еректа предотвратява появата на бактериални инфекции и камъни в бъбреците

В ново проучване, публикувано в списание „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine“, изследователи от Индия откриват потенциално естествено лечение срещу образуването на камъни в бъбреците. Според констатациите екстракт от листата на билката дуранта еректа може да се използва за разбиване на бъбречни камъни и предотвратяване на вторична бактериална инфекция на бъбреците.

Дуранта еректа – лечебни свойства

Дуранта еректа е богата на фитонутриенти билка, чиито различни части на стъблото традиционно се използват за разнообразни медицински цели. Растението е известно с изобилието си от полезни съединения като алкалоиди, гликозиди, сапонини, стероли, флавоноиди, феноли и танини. Плодовете му се използват в традиционната индийска медицина, Аюрведа, за намаляване на симптомите на треска и лечение на малария, докато листата са ефективни при абсцеси (гнойно възпаление на тъканите). Цветовете на дуранта еректа също имат лечебни свойства, като освен всичко друго, действат и като стимулант, репелент срещу насекоми и диуретик.

Честота и разпространение на бъбречнокаменната болест
Честотата на разпространението и рецидивите на бъбречнокаменната болест (уролитиаза) нараства в световен мащаб. Този здравословен проблем засяга над 12% от световното население като повече мъже страдат от него, отколкото жени. Въпреки напредъка в медицината, все още има много ограничени възможности, когато става дума за ефективни антиуролитиазни лекарства.

През последните години търсенето на нови антиуролитиазни средства, особено от природни източници, придобива по-голямо значение. Това се дължи на факта, че лечебните растения са по-ефективни и значително по-евтини от конвенционалната медицина. Въпреки това само няколко растения и билкови препарати са показали потенциал по отношение на предотвратяване на рецидив на камъни в бъбреците с минимални странични ефекти.

Дуранта еректа предотвратява образуването на камъни в бъбреците

За да проучат антиуролитиазната активност на дуранта еректа, учените първо изследват фитохимичното съдържание на листата. Извършена е и оценка на антиоксидантната и антимикробната активност на екстракт от билката срещу DPPH (свободен радикал) и обикновени патогенни бактерии.

За целите на проучването изследователите използват синтактичен анализ на урина, за да проучат свойствата на растението и способността му да инхибира образуването на калциев оксалат и калциев оксалат монохидрат. Тези калциеви кристали са най-честата причина за камъни в бъбреците. Проведен е и in vivo експеримент, при който са използвани бели мъжки и женски плъхове порода Wistar, за потвърждаване на антиуролитичното свойства на билката в животински модели.

Резултатите от проучването показват, че дуранта еректа съдържа изобилие от фитохимикали като гликозиди, сапонини, стероли, флавоноиди, феноли, танини, алкалоиди, въглехидрати и протеини. Освен това учените констатират факта, че билката ефективно потиска образуването на калциеви кристали. В същото време е отчетен и висок процент на антиоксидантна активност – 94%.

Синтактичният анализ на урина показва, че дуранта еректа инхибира образуването на кристали калциев оксалат дихидрат и калциев оксалат монохидрат. Изследователите разкриват също, че лечебното растение има антимикробно свойство, чрез което се образува зона на инхибиране в присъствието на микроорганизми. Експериментът in vivo върху животински модели потвърждава антиуролитичното свойство на екстракта от листата на дуранта еректа.

Въз основа на тези резултати изследователите стигат до заключението, че дуранта еректа има антимикробен потенциал, поради което може да се използва за отстраняване на бъбречни камъни и предотвратяване на вторична бактериална инфекция в бъбреците.

Източник: framar.bg





Всяка трета медицинска сестра е над 65-годишна възраст

Всяка трета медицинска сестра е над 65-годишна възраст
В България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна възраст, ...

Кои диети са опасни за здравето?

Кои диети са опасни за здравето?
В опитите да придобием извивките на идеалното тяло сме готови да ...

Кардиолог даде ценен съвет за ефективно сваляне на кръвното налягане

Кардиолог даде ценен съвет за ефективно сваляне на кръвното налягане
Кардиологът Мартин Холе, директор на Центъра за превантивна и спортна медицина ...

Алоето помага при възпалени венци и убива бактериите в устата

Алоето помага при възпалени венци и убива бактериите в устата
Алоето има противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства и съдържа много антиоксиданти ...

Витамини и минерали, които ще ни помогнат в борбата с килограмите

Витамини и минерали, които ще ни помогнат в борбата с килограмите
Ако преди лятната почивка имате нужда да свалите някой и друг ...

Нова фитнес мода: Какво е ръкинг?

Нова фитнес мода: Какво е ръкинг?
Фитнес тенденциите идват и си отиват непрекъснато, но една от най-новите ...

Проучване: Ваксина срещу рак на черния дроб намалява туморите

Проучване: Ваксина срещу рак на черния дроб намалява туморите
Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, сочи проучване в ...

Храните, които успешно ни разхлаждат през лятото

Храните, които успешно ни разхлаждат през лятото
Лятото е сезонът на жегите и силното слънце, когато телата ни ...

6 храни, които са опасни, ако се ядат сурови

6 храни, които са опасни, ако се ядат сурови
Някои храни е добре да се консумират сурови, защото така се ...

Психолог разкри как да свалим високото кръвно без лекарства

Психолог разкри как да свалим високото кръвно без лекарства
Високото кръвно налягане е начин на организма да реагира в кризисна ...