Билката дуранта еректа предотвратява появата на бактериални инфекции и камъни в бъбреците

В ново проучване, публикувано в списание „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine“, изследователи от Индия откриват потенциално естествено лечение срещу образуването на камъни в бъбреците. Според констатациите екстракт от листата на билката дуранта еректа може да се използва за разбиване на бъбречни камъни и предотвратяване на вторична бактериална инфекция на бъбреците.

Дуранта еректа – лечебни свойства

Дуранта еректа е богата на фитонутриенти билка, чиито различни части на стъблото традиционно се използват за разнообразни медицински цели. Растението е известно с изобилието си от полезни съединения като алкалоиди, гликозиди, сапонини, стероли, флавоноиди, феноли и танини. Плодовете му се използват в традиционната индийска медицина, Аюрведа, за намаляване на симптомите на треска и лечение на малария, докато листата са ефективни при абсцеси (гнойно възпаление на тъканите). Цветовете на дуранта еректа също имат лечебни свойства, като освен всичко друго, действат и като стимулант, репелент срещу насекоми и диуретик.

Честота и разпространение на бъбречнокаменната болест
Честотата на разпространението и рецидивите на бъбречнокаменната болест (уролитиаза) нараства в световен мащаб. Този здравословен проблем засяга над 12% от световното население като повече мъже страдат от него, отколкото жени. Въпреки напредъка в медицината, все още има много ограничени възможности, когато става дума за ефективни антиуролитиазни лекарства.

През последните години търсенето на нови антиуролитиазни средства, особено от природни източници, придобива по-голямо значение. Това се дължи на факта, че лечебните растения са по-ефективни и значително по-евтини от конвенционалната медицина. Въпреки това само няколко растения и билкови препарати са показали потенциал по отношение на предотвратяване на рецидив на камъни в бъбреците с минимални странични ефекти.

Дуранта еректа предотвратява образуването на камъни в бъбреците

За да проучат антиуролитиазната активност на дуранта еректа, учените първо изследват фитохимичното съдържание на листата. Извършена е и оценка на антиоксидантната и антимикробната активност на екстракт от билката срещу DPPH (свободен радикал) и обикновени патогенни бактерии.

За целите на проучването изследователите използват синтактичен анализ на урина, за да проучат свойствата на растението и способността му да инхибира образуването на калциев оксалат и калциев оксалат монохидрат. Тези калциеви кристали са най-честата причина за камъни в бъбреците. Проведен е и in vivo експеримент, при който са използвани бели мъжки и женски плъхове порода Wistar, за потвърждаване на антиуролитичното свойства на билката в животински модели.

Резултатите от проучването показват, че дуранта еректа съдържа изобилие от фитохимикали като гликозиди, сапонини, стероли, флавоноиди, феноли, танини, алкалоиди, въглехидрати и протеини. Освен това учените констатират факта, че билката ефективно потиска образуването на калциеви кристали. В същото време е отчетен и висок процент на антиоксидантна активност – 94%.

Синтактичният анализ на урина показва, че дуранта еректа инхибира образуването на кристали калциев оксалат дихидрат и калциев оксалат монохидрат. Изследователите разкриват също, че лечебното растение има антимикробно свойство, чрез което се образува зона на инхибиране в присъствието на микроорганизми. Експериментът in vivo върху животински модели потвърждава антиуролитичното свойство на екстракта от листата на дуранта еректа.

Въз основа на тези резултати изследователите стигат до заключението, че дуранта еректа има антимикробен потенциал, поради което може да се използва за отстраняване на бъбречни камъни и предотвратяване на вторична бактериална инфекция в бъбреците.

Източник: framar.bg

Пристрастяването към технологиите застрашава децата от психоза

Пристрастяването към технологиите застрашава децата от психоза
Деца, които са пристрастени към смартфони, таблети и видеоигри, са по-склонни ...

Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците

Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
Какво представлява нефритът? Острото или хронично възпаление на бъбреците се означава ...

Колко великденски яйца е безопасно да ядем

Колко великденски яйца е безопасно да ядем
С настъпването на Великден, много хора се радват на традиционното ядене ...

Карцином на простатната жлеза

Карцином на простатната жлеза
Проф. Красимир НЕЙКОВ, уролог и онколог Карциномът на простатната жлеза е ...

Правилно хранене за нормалното функциониране на кръвоносните съдове

Правилно хранене за нормалното функциониране на кръвоносните съдове
Всички процеси, протичащи в нашия организъм, пряко зависят от нормалното функциониране ...

Лунна диета през април – ето кои са подходящите дни за сваляне на килограми

Лунна диета през април – ето кои са подходящите дни за сваляне на килограми
Настъпването на април месец ни подсеща, че е време за нашия ...

Как трябва да се храним при висок холестерол?

Как трябва да се храним при висок холестерол?
Хиперхолестеролемията е състояние, при което се наблюдават високи нива на холестерола ...

Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?

Полезен или вреден: какво казва науката за шоколада и здравето?
Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад ...

Пет храни за здрави и добре функциониращи бъбреци

Пет храни за здрави и добре функциониращи бъбреци
Международен екип от хранителни експерти изготви списък с петте храни, обявени ...

Всяка трета медицинска сестра е над 65-годишна възраст

Всяка трета медицинска сестра е над 65-годишна възраст
В България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна възраст, ...