Билката дуранта еректа предотвратява появата на бактериални инфекции и камъни в бъбреците

В ново проучване, публикувано в списание „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine“, изследователи от Индия откриват потенциално естествено лечение срещу образуването на камъни в бъбреците. Според констатациите екстракт от листата на билката дуранта еректа може да се използва за разбиване на бъбречни камъни и предотвратяване на вторична бактериална инфекция на бъбреците.

Дуранта еректа – лечебни свойства

Дуранта еректа е богата на фитонутриенти билка, чиито различни части на стъблото традиционно се използват за разнообразни медицински цели. Растението е известно с изобилието си от полезни съединения като алкалоиди, гликозиди, сапонини, стероли, флавоноиди, феноли и танини. Плодовете му се използват в традиционната индийска медицина, Аюрведа, за намаляване на симптомите на треска и лечение на малария, докато листата са ефективни при абсцеси (гнойно възпаление на тъканите). Цветовете на дуранта еректа също имат лечебни свойства, като освен всичко друго, действат и като стимулант, репелент срещу насекоми и диуретик.

Честота и разпространение на бъбречнокаменната болест
Честотата на разпространението и рецидивите на бъбречнокаменната болест (уролитиаза) нараства в световен мащаб. Този здравословен проблем засяга над 12% от световното население като повече мъже страдат от него, отколкото жени. Въпреки напредъка в медицината, все още има много ограничени възможности, когато става дума за ефективни антиуролитиазни лекарства.

През последните години търсенето на нови антиуролитиазни средства, особено от природни източници, придобива по-голямо значение. Това се дължи на факта, че лечебните растения са по-ефективни и значително по-евтини от конвенционалната медицина. Въпреки това само няколко растения и билкови препарати са показали потенциал по отношение на предотвратяване на рецидив на камъни в бъбреците с минимални странични ефекти.

Дуранта еректа предотвратява образуването на камъни в бъбреците

За да проучат антиуролитиазната активност на дуранта еректа, учените първо изследват фитохимичното съдържание на листата. Извършена е и оценка на антиоксидантната и антимикробната активност на екстракт от билката срещу DPPH (свободен радикал) и обикновени патогенни бактерии.

За целите на проучването изследователите използват синтактичен анализ на урина, за да проучат свойствата на растението и способността му да инхибира образуването на калциев оксалат и калциев оксалат монохидрат. Тези калциеви кристали са най-честата причина за камъни в бъбреците. Проведен е и in vivo експеримент, при който са използвани бели мъжки и женски плъхове порода Wistar, за потвърждаване на антиуролитичното свойства на билката в животински модели.

Резултатите от проучването показват, че дуранта еректа съдържа изобилие от фитохимикали като гликозиди, сапонини, стероли, флавоноиди, феноли, танини, алкалоиди, въглехидрати и протеини. Освен това учените констатират факта, че билката ефективно потиска образуването на калциеви кристали. В същото време е отчетен и висок процент на антиоксидантна активност – 94%.

Синтактичният анализ на урина показва, че дуранта еректа инхибира образуването на кристали калциев оксалат дихидрат и калциев оксалат монохидрат. Изследователите разкриват също, че лечебното растение има антимикробно свойство, чрез което се образува зона на инхибиране в присъствието на микроорганизми. Експериментът in vivo върху животински модели потвърждава антиуролитичното свойство на екстракта от листата на дуранта еректа.

Въз основа на тези резултати изследователите стигат до заключението, че дуранта еректа има антимикробен потенциал, поради което може да се използва за отстраняване на бъбречни камъни и предотвратяване на вторична бактериална инфекция в бъбреците.

Източник: framar.bg





Проучване: Редовната употреба на марихуана увеличава риска от някои видове рак

Проучване: Редовната употреба на марихуана увеличава риска от някои видове рак
Според ново проучване, в което са анализирани милиони медицински досиета, ежедневната ...

Зеленчукът на здравето: Какви са ползите от марулята

Зеленчукът на здравето: Какви са ползите от марулята
Марулята е популярен зеленчук, често срещан в диетите. Съществуват седем основни ...

Какво ще се случи с тялото, ако намалим месото?

Какво ще се случи с тялото, ако намалим месото?
Напредналата чернодробна цироза може да повиши амоняка в кръвта до опасни ...

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб

Диетолог обясни какво става, когато прекалим с белия хляб
На българската трапеза сякаш не може да се седне без хляб! ...

Не ям, а пълнея? Кои са причините за напълняване

Не ям, а пълнея? Кои са причините за напълняване
Много хора днес се борят с ненужни килограми от телесното си тегло ...

Учени разработиха диета против стареене

Учени разработиха диета против стареене
Учени от Университета на Южна Калифорния установиха, че диета, имитираща гладуване, ...

Възможно ли е да отслабнем, ако редовно се храним в Макдоналдс

Възможно ли е да отслабнем, ако редовно се храним в Макдоналдс
Невероятно, но един фитнес гуру твърди, че яденето на храна от ...

6 начина, с които да задържите килограмите след отслабване

6 начина, с които да задържите килограмите след отслабване
Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се ...

4 лесни начина да регулираме нивата на кръвна захар

4 лесни начина да регулираме нивата на кръвна захар
Признатият експерт в храненето Джеси Инчауспе в своята книга "Глюкозната революция", ...